Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Blue Jeans.


Όπως πολύ ορθά ερμήνευσε η Lana Del Ray (για τους νέους), και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος (για τους μεγαλύτερους, βλέπε " Έτσι, έτσι σε θέλω, σκισμένο τζιν .. ") το τζιν είναι ένα κομμάτι που έχει θεοποιηθεί στην αντρική και γυναικεία γκαρνταρόμπα, και ορθώς έχει γίνει έτσι.

Το/ τα κομμάτια στην ντουλάπα μας, που φοράμε χειμώνα- καλοκαίρι, ξεκίνησαν ως ύφασμα (το jean) από την Ευρώπη, συγκεκριμένα από την Γένοβα στην Ιταλία. Στη συνέχεια, στην γαλλική πόλη Nimes προσπάθησαν να αναπαράγουν τον τύπο του υφάσματος (de Nimes) και έτσι δημιουργήθηκε ο όρος denim.

Τον 18ο αιώνα, ο νεαρός Levi Strauss, μεταναστεύει από την Γερμανία στην Αμερική, για να μείνει με τον αδερφό του που πουλάει υφάσματα. Συνεργάζεται με έναν ράφτη, τον Jacob Davis, για να δημιουργήσουν παντελόνια με ενισχυμένες από σιδερένια κουμπιά τσέπες. Αφού έχουν πλέον την πατέντα της ιδέας, αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ύφασμα denim, καθώς είναι πιο ανθεκτικό.

Έτσι γεννιέται ένα ρούχο που είναι  μέρος της ζωής μας, αλλά και της ιστορίας όλου του πλανήτη. Φορέθηκε από τους εργάτες στα εργοστάσια, από τη δεκαετία του 1870, στην Αμερική (όχι από το 1849, από τους ανθρακωρύχους, όπως νομίζουν πολλοί).


Συνδέθηκε με την εργατική τάξη, με την επαναστατική γενιά το 1950 (βλέπε James Dean), γι' αυτό και απαγορεύτηκε κάποιες φορές σε θέατρα, εστιατόρια και σχολεία. Στη σοβιετική ένωση, έμπαινε λαθραία στη χώρα και θεωρούνταν σπουδαίο απόκτημα.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Συγκεκριμένα στην ταλαίπωρη περίοδο ανάμεσα σε χειμώνα-καλοκαίρι, που τα opaque καλσόν χτυπάνε άσχημα κάτω από το φως του ήλιου, και το καλσόν στο χρώμα του δέρματος -κατά τη γνώμη μου- είναι out of the question, καθώς είμαι της άποψης ή καθόλου πόδι ή γυμνό πόδι.


Ταλαιπωρούμαστε λοιπόν, καθώς όσο χτυπάει ο ήλιος τα ποδαράκια, κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορούμε να φοράμε φούστες και φορέματα. Μόλις, όμως, έρχεται το σούρουπο, εκτός από τους βρικόλακες, βγαίνει και κρύο. Οπότε το τζιν γι' αυτούς που λείπουν από το σπίτι "από το σούρουπο ως την αυγή" είναι η ασφαλής λύση. Δεν δείχνει χειμωνιάτικο, συνδυάζεται εύκολα με ανοιξιάτικα τοπ, σακάκια και παπούτσια και δεν οδηγεί σε κρυοπαγήματα.

Άρα, κυρίες μου, καταλάβατε φαντάζομαι, που το πάω. Η καλύτερη επένδυση σε ρούχα αυτή τη σεζόν είναι μερικά καλά τζιν. Λέγοντας καλά, δεν εννοώ απαραίτητα ακριβά.

Αυτό που έχει σημασία είναι:

α)      Να εφαρμόζουν έτσι που να κολακεύουν το σώμα σας.
β)      Προς Θεού, όχι χαμηλοκάβαλα (δεν έχουμε όρεξη να βλέπουμε τον...)
γ)       Όχι μικρά νούμερα σε πείσμα της ζυγαριάς, που σαν αποτέλεσμα πετάνε αδυσώπητα τα παχάκια έξω.
δ)     Αγοράστε τα σε ανοιχτά χρώματα, αλλά χωρίς τρελά σκισίματα, σε πονηρά μέρη. Δεν παίζετε σε ερωτική ταινία, ούτε σε ροκ συναυλία.


 Καλώς μας ήρθες άνοιξη, λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου