Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Fly me to the moon.

Σε ελεύθερη και ολίγον τετριμμένη πλέον μετάφραση "έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία". Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Αυγούστου θα απολαύσουμε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, και (λυπάμαι που το λέω)αλλά θ' αρχίσουμε σιγά-σιγά ν' αποχαιρετάμε και το καλοκαίρι του 2013.

Όπως κάθε χρόνο, επίσης, θα παραμείνουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα ανοιχτοί το βράδυ (μέχρι τις 24:00) για να δούμε το φεγγάρι με μια αίσθηση αλλοτινών καιρών, μπερδεμένη με τη δροσιά της καλοκαιρινής νύχτας και την μελαγχολία για ένα ακόμη καλοκαίρι που φθάνει στο τέλος του.

Ανοιχτά θα παραμείνουν:

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ολύνθου στην Όλυνθο Χαλκιδικής.

Ο νέος στεγασμένος εκθεσιακός χώρος του νεκροταφείου της αρχαίας Ακάνθου, στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, μπροστά από την Κλασική Στοά, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με παρουσίαση έργων ελλήνων και ξένων συνθετών, που οργανώνεται από τον Δήμο Αριστοτέλη στο πλαίσιο του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Αριστοτέλεια 2013».

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η προσπάθεια να ενωθούν νοερά όσα νησιά του νότιου Αιγαίου συμμετέχουν στη γιορτή (Άνδρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μήλος, Αμοργός, Σίφνος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Σαντορίνη, Σύρος, Ικαρία, Σάμος), καθώς στις 22:00 ή/και στις 23:00 θα ακουστεί το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία των Άντι Γκαρσία (1996, από την ταινία του, «Marcos Zurinaga Muerte en Granada»), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).

Το Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης (Γέντι Κουλέ) θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Παράλληλα, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας θα προσφέρει στους επισκέπτες του Επταπυργίου την ευκαιρία να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια τον ουρανό και τη Σελήνη.

"Έλα ν' ακούσουμε απόψε το φεγγάρι”. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζουν μαζί με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Πάνω από τριάντα νέοι μουσικοί μας ταξιδεύουν με αγαπημένες μελωδίες από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

"Νύχτα Πανσελήνου" στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή (και όχι μόνο) από διαφορετικές εποχές, και με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα και μνήμες. 9:30μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου