Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Haute Couture ή Κουτουρού;

giorgio armani -haute couture 2012
Ο όρος “haute couture” είναι λίγο-πολύ γνωστός σε όλους μας αν και πολλοί από μας δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει. Ξέρουμε, αόριστα, ότι έχει να κάνει με ρούχα υψηλής ραπτικής και σχετίζεται με πανάκριβα ρούχα κυρίως εκ Παρισίων. Όπως θα ‘λεγε και μια επίκαιρη διαφήμιση «μέσα είσαι». Αυτό σημαίνει, αλλά δεν είναι τόσο αφηρημένη η έννοια όσο νομίζουμε, ούτε μπορεί η κάθε τελευταία μοδιστρούλα να χρησιμοποιεί τον όρο για τα ρούχα της. Τώρα θα μου πεις «Σιγά κυρά μου, τι σου έφταιξαν οι μοδίστρες, που μας ράβουν κι εμάς τις καημένες, που δεν το φυσάμε το παραδάκι να πηγαίνουμε στα Παρίσια, να ψωνιζόμαστε;;». Δίκιο έχετε κι εσείς που παραπονιέστε, αλλά, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ (όχι αυτό είναι από άλλο τροπάριο), είπαμε, τέλος πάντων, να αποσαφηνίσουμε την έννοια αυτή, γιατί περνάς μια μέρα, βρε αδερφέ, έξω απ’ τη Chanel (πότε θα ’ρθει αυτή η ευλογημένη ώρα) και βλέπεις να γράφει Haute Couture, να μην ξέρεις τι σημαίνει για να χαρείς;

chanel -haute couture 2012
elie saab -haute couture 2012
Η έννοια ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα για να χαρακτηρίσει τη ραπτική του εκ Μεγάλης Βρετανίας Charles Frederick Worth. Ξέρω, ξέρω, αρχίσατε να λέτε «Ωχ, από τόσο παλιά θα το πιάσει; Φέξε μου και γλίστρησα, πάμε να φύγουμε». Μη φεύγετε καλέ!! Θα μπω στο ζουμί αμέσως. Για να πάρεις το ονοματάκι και να το μοστράρεις στα ρούχα σου, πρέπει να έχεις εγκριθεί από το Υπουργείο Εμπορείου της Γαλλίας και να έχεις τις εξής προδιαγραφές:
  • Τα ρούχα σου να γίνονται κατά παραγγελία, μετά από προσωπικές πρόβες.
  • Να διατηρείς ατελιέ στο Παρίσι απασχολώντας τουλάχιστον 15 άτομα full time.
  • Να παρουσιάζεις κάθε σεζόν (δις) κολεξιόν στον Γαλλικό Τύπο με 35 τουλάχιστον πήγαινε-έλα στην πασαρέλα με ρουχαλάκια για μέρα και νύχτα.
azzendine alaia -haute couture 2012
Όπως καταλαβαίνετε, είναι σαν τη φέτα ένα πράμα. Έχει ΠΟΠ(προστατευμένη ονομασία προέλευσης). Δεν μπορεί λοιπόν η καθεμία, να βγαίνει και να λέει ότι παρουσιάζει ρούχα HAUTE COUTURE. Πες τα υψηλή ραπτική χρυσή μου, θα σε χαλάσει; Ωραιότατη γλώσσα η ελληνική. Αλλά όχι, αλλιώς ακούγεται σου λέει το γαλλικό. 

Μη σκας, δε σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κατοχυρώσει τ’ ονοματάκι είναι παρακατιανοί. Το όνομα ανανεώνεται ετησίως, έτσι μπορεί να είσαι φέτος και του χρόνου να σε βγάλουν στην απ’ έξω. Μεγάλα ονόματα που κάνουν ωραιότατα ρούχα (βλέπε Alexander McQueen) δεν έχουν τη βούλα “haute couture” αλλά δεν σκάνε και πολύ. 

giambatista valli -haute couture 2012

Τώρα που τα ξέρετε, μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχοι.






1 σχόλιο:

  1. Αυτά είναι. Και μετά βγαίνει η κάθε βλάχα στην Ελλαδίτσα και ισχυρίζεται ότι κάνει haute couture.
    Που πας ρε Καραμήτραινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή